29 Mayıs 2011 Pazar

Sıhhi Tesisat

Sıhhi tesisatın ana maddesi sudur. Su olmadığı zaman sıhhi tesisat yapılamaz. Su, vazifesini yaptıktan sonra pislenecektir. Bu pis su, kanunlara uygun olarak bina dışına aktarılmalıdır. Temiz su tesisatları binalarda temiz suyu, kullanma yerlerine kadar ileten boru ağına temiz su tesisatı denir. Bu tesisat besleme borusu ve iç tesisat olmak üzere iki bölüme ayrılır. İç tesisatta dağıtım boruları, kolonlar ve bağlantı boruları olmak üzere üç bölüme ayrılır.


İç Tesisat
İç tesisat, suyu binaya dağıtan dağıtım boruları ile suyu, katlara dağıtan kolonlar ve kolonlardan su kullanma yerlerine giden bağlantı borularından oluşur. Su sayacından sonraki iç tesisat döşenmesi su tesisatçıları tarafından yapılır. Dağıtım boruları bodrum katta tavandan asılı olarak, duvardan veya bodrum tabanından döşenir. Kolonlar, binanın iç duvarları üzerine veya sıva altına döşenir. Açıkta döşenenler wc, lavabo gibi görünmesinde sakınca bulunmayan yerlerden geçer.
Bağlantı borularının mümkün olduğu kadar kısa ve düz olması istenir. Genellikle sıva altına veya zeminine döşenir ve bir muslukta son bulur.

Yapılan Tesisatın Denenmesi
Tesisat  işlemlerinden sonra su verilir. Su verilmesi ile tesisat boruları incelenir.Genelliklle ek parçaların yapıldı yerlerden kaçak olur,boru hatası yoksa(.çatlama,yarılma vs.) kaçak olmaz.Basılan suyun basınçı 1,5-3 atm basında olması gerekir.Eğer kaçak yoksa tesisat kontrol işlemi tamamlanır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder